Kurz eura klesol pod úroveň 1,36 USD/EUR

15.01.2014 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 15. januára (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa uprostred týždňa dostal pod citeľný tlak a klesol pod úroveň 1,36 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.

Dnes neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,3590 USD, čo je takmer o 1 cent menej ako v ázijskom obchodovaní. Dôvodom oslabenia sú makroekonomické údaje z eurozóny, ktoré mierne sklamali očakávania. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3606 (v utorok: 1,3667) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7350 (0,7317) eura.

Nemecká ekonomika rástla v roku 2013 o niečo pomalšie, ako sa očakávalo, na čo euro reagovalo oslabením. Relatívne slabý rast na úrovni 0,4 % sa opieral výhradne o súkromnú a verejnú spotrebu. Investície firiem a štátu rovnako ako stavebné výdavky klesli. Zahraničný obchod, ktorý je tradične motorom nemeckej ekonomiky, vlani pribrzdil jej rast.

Tlak na euro popoludní zvýšili údaje z USA. Nálada v americkom priemysle sa napriek mrazivému počasiu v januári výrazne zlepšila, čo signalizuje, že najväčšia svetová ekonomika pokračuje v oživovaní. To podporuje očakávania, že americká centrálna banka (Fed) zrejme bude pokračovať v obmedzovaní monetárnych stimulov.
 

Vyberte región